فیزیوتراپی
 

مسئول :   زینب بدیع زاده                                                     

کارشناس ارشد فیزیوتراپی
 
ایمیل : zeinabbadizadeh@gmail.com

شماره تلفن داخلی : 22                                                             

مسیر دستیابی : طبقه اول ، داخل بخش جراحی پلاستیک و ترمیمی

فیزیوتراپی شیوه‌ای از درمان بیماری‌ها و اختلالات عصبی-ماهیچه ای-اسکلتی با استفاده از تجهیزات مکانیکی، جریان‌های الکتریکی، مانورهای دستی، تمرینات ورزشی و عوامل فیزیکی دیگر به خصوص درسوختگی ها است. در این روشها از ورزش، نور، پرتوهای فرابنفش و فروسرخ، گرما و جریان برق استفاده می‌شود. واژه فیزیوتراپی از «فیزیو= جسمانی و یا طبیعی» و «تراپی=درمان»، به‌معنای ترکیبی درمان جسم ساخته شده‌است. درفیزیوتراپی هدف ارتقای عملکرد جسمانی بدن می‌باشد البته با توجه به تداخل و ارتباط زیاد سیستمهای بدن درمانهای فیزیوتراپی که توسط فیزیوتراپیست انجام می‌شود مستقیم یا غیر مستقیم باعث بهبود عملکرد سیستم فیزیولوژیک بدن نیز می‌شود .
 
درمان در فیزیوتراپی به طور کلی به سه گروه اصلی تقسیم می‌شود:
 
1- تمرین درمانی
 
: فیزیوتراپیست به وسیله تجویز؛ انجام و آموزش ورزشهای درمانی خاص ؛ اقدام به درمان بیمار یا افزایش سطح سلامت می‌کند.
 
2-الکتروتراپی:
 
درمان به وسیله دستگاههای ویژه انجام می‌شود این دستگاهها معمولاً امواج خاصی را (امواج مایکرو ویو؛ امواج کوتاه رایویی؛ امواج مافوق صوت؛ امواج الکتریکی) که همگی توسط دستگاه به شکل خاصی تولیدشده و تغییر می‌یابند.
 

3- مهارتهای درمان با دست .

 

زمینه‌های کاربردی فیزیوتراپی در بیماران سوختگی  بستری دربخش
       کاهش زمان بستری
       کاهش عوارض بستری
 
مداخلات درمانی که توسط فیزیوتراپیست به‌کار گرفته می‌شود  

       تمرین درمانی

       درمان دست

       بیوفیدبک تراپی  Biofeedback

       فیزیوتراپی قلب و ریه
 
       انواع مدالیته‌ها مانند:
تراکشن (Traction) ـ اولتراسوند ـ پک‌های گرمایی (Hot Pack) ـ لیزر ـ الکترو تراپی - تجویز وسایل کمکی مانند پروتز

فیزیوتراپی در سوختگی ها:   
معمولا به دنبال سوختگی ها، ضایعات و عوارضی در دستگاه عصبی-عضلانی-اسکلتی ایجاد می گردد که جهت جلوگیری از آن و کاهش اثراتش نیاز به فیزیوتراپی است. عوارض و ضایعات ناشی از سوختگی ها ممکن است درارتباط با موارد زیر باشد :کاهش دامنه حرکتی مفاصل، اسکار، چسبندگی ها و کوتاهی های بافتی،  تغییر شکل مفاصل ،کاهش قدرت عضلات،اختلال در هماهنگی عضلات مشکلات تنفسی، آسیب اعصاب محیطی و مرکزی که بیشتر در برق گرفتگی ها رخ می دهد. در برخی موارد، ضایعه عصب محیطی ناشی از عمیق بودن زخم است. گاهی سوختگی مستقیم اعصاب ایجاد می گردد و در مواردی نیز ممکن است توسط بافت اسکار کشیده شوند، یا به علت چسبندگی های بافتی تحت فشار قرار گیرند.اختلال در راه رفتن به هنگام سوختگی های اندام تحتانی.

  

در این مرکزتجهیزاتی شامل:
 
      پارالل  
 
دو چرخه ثابت

 
لیزرکم توان
 
 
 
ویبراتور
  

 

 

 

  
combination therapy & ultrasound
 
 
    infrared    
 

 

 

 

هرکدام ازاین وسایل بنابرنیازبیماروتشخیص مشکل او قابل استفاده میباشد. این مرکزدرطول ماه روزانه ازساعت 8 صبح الی 2بعدازظهر آماده ارائه خدمات هم به بیماران داخل مرکزوهم مراجعین سرپایی از بیرون میباشد. درحال حاضر این واحدتوسط دوپرسنل خانم فیزیوتراپ اداره میگردد.
 

واحد فیزیوتراپی توصیه های لازم برای بیماران سوختگی به هنگام ترک بیمارستان را به شرح ذیل اعلام می نماید:

برای دستیابی به بهترین نتیجه درمانی مراقبتهای زیر بمدت 6الی18 ماه پس از سوختگی باید رعایت شود.

1-مراجعه روزانه یا یک در میان به بخش فیزیوتراپی چه در زمانی که پانسمان دارند و چه در زمانی که پانسمان ندارند برای یادگیری ورزشهای مورد نیازتحت نظر فیزیوتراپیست.

2-انجام ورزشهای یاد گرفته شده در دامنه کامل سه الی چهار بار در روز و تکرار هر حرکت 30-20 مرتبه و به مرور زمان افزایش یابد.

3-بعلت خشک بودن محلهای بهبود یافته روزی 2الی3 مرتبه چرب گردد.

4-شستشوی نواحی سوخته فقط بوسیله صابون یا شامپوی بچه و اب ولرم روزی سه بار پس از ورزش توصیه میگردد.

5-برای پیشگیری از تیره شدن پوست صورت و دستها بوسیله تابش نور افتاب و نور مهتابی باید از کرمهای ضد آفتاب  روزی سه بار و بمدت 12- 18 ماه پس از سوختگی استفاده شود.

6-برای جلوگیری از تابش نور آفتاب به صورت و دستها باید از کلاه لبه دار و دستکش نخی وعینک آفتابی و روسری نخی استفاده کرد.

7-برای جلو گیری از جمع شدگی مفاصل در نواحی جلوی آرنج و پشت زانو و مچ پا و کف دست و انگشتان باید از آتل یا اسپیلنت استفاده شود. 

8-برای جلو گیری از رشد گوشت اضافه( اسکار هایپرتروفیک ) به ترتیب اول از باند کشی وبعدآ از لباس مخصوص سوختگی بمدت 6 الی 18 ماه استفاده شود . باند کشی و یا لباسهای کشی معمولا سه روز یکبار یا هر وقت که زیاد چرب شود باید بوسیله صابون بچه یا شامپوی بچه و با آب ولرم شستشو داده شود اما چلانده نشود و پس از آن روی یک سطح افقی پهن گردد تا خشک شود . (این گونه لباسها را نباید آویزان کرد )
 
9- برای جلوگیری از خارش نواحی سوخته از قرار گرفتن در محیط های گرم –  پوشیدن لباسهای تنگ و پلاستیکی و پشمی-   خشک نگه داشتن پوست و خوردن غذاهای محرک مانند بادمجان.فلفل. سیرخودداری کرد.

10-موادغذایی مانند تخم مرغ. رب گوجه فرنگی . ترشیجات . شیرنیجات . آجیل . انواع سس . سوسیس . کالباس . موز ،تن ماهی . شکلات . چیپس . پفک . ادویه جات . انگور . خربزه . کیوی . گلابی  سبب افزایش خارش می گردند.

11-برای تسکین خارش میتوان ازروش هایی مثل  شستن یا مرطوب نگه داشتن ناحیه سوخته با آب سرد . چرب نگهداشتن پوست .خوردن شربت  یاقرص ضد خارش بااجازه پزشک معالج استفاده کرد.

 

 

فیزیوتراپی

آخرین بروز رسانی : 1402/12/05
آرشیو
آرشیو